Sander Sagosen (©Reuters)
Sander Sagosen (©Reuters)

Novi skandinavski džin, cilj je pehar Lige šampiona – budžet 7.100.000 evra

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.03.23. | 01:17

Kolstad preti da sruši rukometni poredak na Starom kontinentu. Prva zvezda naredne sezone biće jedan od najboljih igrača današnjice Sander Sagosen

Rukomet je skandinavski sport. Švedska je šampion Evrope, Danska prvak sveta, Norvežanke su dominantne kod dama, a počinju da se bude i klubovi sa severa Starog kontinenta. Vajpers Kristijanštad je dvostruki uzastopni šampion Evrope u ženskoj konkurenciji, tim koji predvodi na golu legendarna Katrin Lunde. Olborg je najavio velike domete dolaskom Mikela Hansena, od leta i fantastičnog čuvara mreže Niklasa Landina Jakobsena iz Kila, a u Norveškoj se stvara džin, klub koji bi mogao da se uključi narednih godina u borbu za najviši plasman u Ligi šampiona.

U pitanju je Kolstad, tim iz Trondhajma, grada koji je poznat po najtrofejnijem fudbalskom klubu Vikinga Rozenborgu. Elverum je bio dominantan prethodnih godina, ali ove sezone posle 20 kola najbolji je Kolstad sa 19 pobeda i jednim porazom. Titula nije blizu, kvalitet i dobre igre treba da se potvrde u plej-ofu narednog meseca.

Izabrane vesti

Proteklog leta je napravljen bum dolaskom domaćih igrača - Tobjorna Bergeruda, Vetlea Aga i Magnusa Guleruda, kao i islandskih reprezentativaca Janusa Dadija Smarasona i Sigvaldija Gudđonsona, a zemljotres se očekuje naredno leto kada u ovaj klub stiže trio reprezentativnih bekova Vikinga, Sander Sagosen, Geran Johanesen i Magnus Abelvik Red. Sva trojica dolaze iz najjačih nemačkih klubova, Kila i Flensburga.

Budžet za plate rukometaša pre samo dve godine je bio skromnih 9.400.000 kruna što je oko 850.000 evra. Ove se utrostručio, a naredne sezone će da bude čak 52.800.000 kruna što je oko 4.600.000 evra, dok će ukupan budžet kluba biti 80.000.000 kruna iliti 7.100.000 evra.

Za rukometne uslove to je suma s kojim može da se napadne krov Evrope (Vardar je sa mnogo manje sredstava pre četiri godine bio na krovu Starog kontinenta). Veće budžete imaju mađarski giganti Vesprem i Seged, nemački Kil, PSŽ, šampion Evrope Barselona... Nepoznanica je status poljskog Kjelcea, da li će zbog odlaska sponzora naredne sezone da bude važan faktor u Evropi? Prethodnih godina budžet vicešampiona Evrope je bio veći od 10.000.000.

"Svi pričaju da kupujemo igrače, a mi smo za dve sezone doveli samo osam rukometaša. Jasno je da sada imamo drugačiji put nego ranije“, rekao je predsednik norveškog projekta Jostejn Sivertsen za tv2.no.

On nije želeo konkretno da priče o platama igrača, ali je napomenio da nije bilo lako vratiti u otadžbinu Sagosena, Reda, Johanesena...

"Imamo konkurentne plate. Prelasci igrača iz Nemačke su bili na visokom nivou“.

Rukometni stručnjak Bent Svele rekao je da nikada nije video sličan budžet u norveškom rukometu.

Ovo su ogromne brojke. To su najveće plate svih vremena. Muški rukomet je težak, pa ako hoćete da se takmičite na najvišem nivou, treba da imate zvezde u ekipi i da povećate budžet“, rekao je Svele.

Cilj Kolstada je da bude vrhunski evropski klub i da u narednim godinama osvoji Ligu šampiona.

Elverum je trostruki uzastopni prvak Norveške, tim za koji od ove sezone igra srpski reprezentativac Uroš Borzaš. Budžet za plate igrača ovog kluba bio je ove sezone oko 16.000.000 kruna, što je oko 1.400.000 evra, trostruko manje nego što će imati Kolstad naredne sezone.

Elverum je ukupan budžet za narednu sezonu planirao na 30.000.000 kruna, što je oko 2.650.000 evra, više od dva i po puta skromnije u odnosu na Kolstadov.

Novi poredak na pomolu je u Norveškoj. Da li i u Evropi?


tagovi

RK KolstadEHF Liga šampionaSander Sagosen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara